top of page

Бременський діалог

Викладачі кафедри презентували в Бремені результати дослідницького проекту «Українські остарбайтери Бремену» та прийняли участь у дискусії.


Ми вже писали про дослідницький проект, присвячений історіям українських остарбайтерів після повернення із полону додому, який проводить спеціальна група, організована викладачами та студентами нашої кафедри. Наші розвідки продовжуються. Користуючись нагодою, ми нагадуємо, що за цим посиланням знаходиться перелік осіб, які були вивезені з різних міст України для примусових робіт на бременському металургійному заводі. Якщо ви володієте будь-якою інформацію стосовно когось з цих людей, будь-ласка, напишіть нам за цією адресою: research.on.ostarbeiter@gmail.com. Подробиці та перебіг дослідження можна дізнатися на сторінці проекту на нашому сайті.


Тим часом дослідницька група проекту здійснила першу експедицію у невеличке село Костянтинівка Миколаївської області, де розшукала дітей примусових робітників та живого свідка – колишню остарбайтерку. Ці люди були вивезені в різні міста Німеччини. Інколи навіть самі назви міст, де працювали колишні остарбайтері, губляться в глибинах людської пам’яті – довгими роками згадки та розповіді навіть своїм рідним про такий травматичний досвід обмежувалися короткими фразами. До наших днів дійшла далеко не повна інформація. Наша дослідницька група записала детальні інтерв’ю, які ми будемо поступово публікувати на нашому сайті.


Крім того із зібраного у Костянтинівці відеоматеріалу дослідникам вдалося змонтувати короткометражний фільм. Його презентація відбулася в Бремені в рамках українсько-німецької дискусії, присвяченій проблемам європейської культури пам’яті, в якій від нашої дослідницької групи прийняли участь доцент кафедри, кандидат філологічних наук Ольга Королькова та старший викладач кафедри, кандидат культурології Юлія Коваленко.


«В тому, щоб історії колишніх остарбайтерів не розгубилися в часі, щоб пам’ять про ті події жила, має бути зацікавленим не тільки старше покоління – в першу чергу це в інтересах молодого покоління, в інтересах тих, хто тільки починає самостійне життя, – зазначила під час дискусії Ольга Василівна, – Адже тільки так ми можемо сподіватися, що такі жахливі події не матимуть повторень. Тому на початку наших розвідок, коли ми ще формували дослідницьку групу, для нас було дуже важливо, щоб до робот були залучені студенти. І мені приємно зазначити, що рівноцінну зацікавленість ми зустріли й у наших студентів, які проробили колосальну роботу»



Дискусія та показ фільму відбулися в просторі EuropaPunktBremen в міській мерії. Іншими учасниками дискусії стали бременські дослідники історій примусових робітників в Німеччині Роберт Мільбрадт та Айке Хеммер. Вони – колишні співробітники бременського металургійного заводу, на якому під час Другої світової війни примусово працювали сотні людей, серед яких більше трьох сотень були вивезені з України. Саме Мільбрадт та Хеммер ініціювали збір інформації про примусових робітників заводу.


«У 80-х роках я працював на цьому заводі, – розповів Роберт Мільбрадт – І одного разу почув передачу по радіо, в якій йшлося про тисячі примусових робітників з країн радянського союзу на німецьких сталеливарних заводах. В одній картотеці заводу, де я працював, я помітив також багато імен ймовірних примусових робітників. Це змусило мене звернутися до керівництва заводу та розпочати дослідження».


Також підчас дискусії Мільбрадт та Хеммер розповіли та представили короткометражну стрічку про Олексія Пономарьова – колишнього остарбайтера з України, який у 2003 році за запрошенням істориків приїхав до Бремену, де колись мусив примусово трудитися. Олексій приїхав разом з онукою, юною 16-річною дівчиною, для якої ця поїздка мала дещо інше значення – місто, яке викликало в дідуся травматичні згадки, для неї же репрезентувало кращий рівень європейського життя.


Подія зібрала повну залу аудиторії, а також отримала широкий розголос в засобах масової інформації – діалог це, зрештою, головний спосіб зберегти пам’ять про події, які вже зараз на наших очах починають розчинятися в забутті.





Незабаром ми опублікуємо на нашому сайті фільм, який дослідницька група змонтувала за результатами експедиції в село Костянтинівка, а також розпочнемо цикл публікації проведених інтерв’ю.




63 перегляди
Недавние посты
Архив
bottom of page