top of page

«Все має бути «беседер»»: зустріч з М.І. Найдорфом

На кафедрі культурології, мистецтвознавства та філософії культури пройшла зустріч з видатним культурологом Марком Ісааковичем Найдорфом.


Не одне покоління випускників ОНПУ можуть назвати себе учнями Марка Ісааковича – відомий теоретик культури тривалий час викладав на нашій кафедрі. Його авторські курси – зокрема, «Теорія культури» – без перебільшень зайняли вагоме місце як в українському гуманітарному дискурсі, так і за межами країни. Наразі Марк Ісаакович живе в Ізраїлі, і, завітавши до Одеси, відвідав нашу кафедру.


На зустрічі з колегами-викладачами Марк Ісаакович поділився зокрема і своїми культурологічними спостереженнями та міркуваннями щодо ізраїльського повсякдення. «В івриті є таке слово «беседер», яким можна визначити особливість комунікативних практик в Ізраїлі, – розповів Марк Ісаакович, – «Беседер» означає «в порядку», часто його використовують в значенні «домовилися?», «підходить?». Про що би не йшлося, бесіда часто зводиться до того, щоб співрозмовники дійшли спільного рішення, яке б задовольняло усіх. В країні, де можна просто на вулиці одночасно почути декілька мов та зустріти вихідців з різних куточків світу, взагалі не стоїть питання толерантності – бо між людьми просто не відбувається іншування. І з тієї же причини, якщо ви ще не на високому рівні володієте івритом, ніхто вас не перебиватиме і не підганятиме, поки ви згадуєте якесь слово. Скажуть: «Повільніше, повільніше». Все має бути «беседер»».


Щиро дякуємо Марку Ісааковичу за візит і чекатимемо нових теплих зустрічей.





131 перегляд
Недавние посты
Архив
bottom of page