top of page

Українські остарбайтери Бремену: дати невисловленим історіям прозвучати

На базі кафедри розпочато дослідницький проект, присвячений долям українських примусових робітників Бременського металургійного заводу часів Другої світової війни.


У часи Другої світової війни Бремен був важливим центром німецької військової промисловості. В місті будувалися літаки, військові кораблі, транспортні засоби тощо. Серед виробничих об’єктів був, зокрема, Північнонімецький металургійний завод (Norddeutsche Hütte), що входив до концерну «AG Krupp». Тут за огорожею та під озброєним наглядом були змушені до примусової роботи тисячі полонених.


В архівних документах цього заводу збереглися сухі данні про більше ніж 350 українців з різних областей, міст та населених пунктів, які утримувалися та примушувалися до роботи на Північнонімецькому металургійному заводі в Бремені. Небагатослівні записи, за якими криються скалічені роки та долі.


Дослідницька група, в яку увійшли викладачі та студенти нашої кафедри, розпочали пошук українських остарбайтерів Бремену, їх родичів, знайомих, усіх, хто володіє інформацією щодо їх подальшої долі, аби дати невисловленим історіям прозвучати. Детальну інформацію можна дізнатися на постійній сторінці дослідження на нашому сайті.

Якщо ви володієте будь-якою інформацією, можете допомогти або маєте запитання до дослідницької групи, будь ласка, зв’яжіться з нами за електронною адресою: research.on.ostarbeiter@gmail.com




29 переглядів
Недавние посты
Архив
bottom of page