top of page

#SaveOlegSenstov: Одеса приєднається до глобальної акції

Одеситів закликають вийти у суботу, 2 червня на підтримку українських політв’язнів в Росії.



Український режисер Олег Сенцов, незаконно ув’язнений на 20 років у Росії, 14 травня оголосив безстрокове голодування. Єдина його вимога – звільнення всіх 64 політичних бранців Кремля. 31 травня стало відомо, що на підтримку вимог Сенцова голодування оголосив засуджений російським судом до 10 років ув'язнення українець Олександр Кольченко. 25 травня до протестного голодування долучився інший політв’язень Олександр Шумков. З 19 березня голодує Володимир Балух – українець, кримчанин, приводом для ув’язнення якого стали український прапор та табличка «Вулиця Героїв Небесної сотні 18» на стіні його власного будинку. В Криму досі продовжуються численні затримання та масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського Національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу. Лише з січня по травень цього року було затримано 28 людей, яких звинуватили у екстремізмі в соц.мережах.


Медіаресурс Громадське підготував фільм про перебування Олега Сенцова у російській колонії:

Також російський режисер Аскольд Куров виклав у вільний доступ свою документальну стрічку «Процесс: Российское государство против Олега Сенцова», присвячену українському політв’язню, світова прем’єра якого відбулася минулого року на Берлінському міжнародному кінофестивалі:



1 та 2 червня по всьому світу пройдуть акції з єдиними трьома вимогами:

1. Путіну – негайно звільнити політв'язнів.

2. Країнам G-7 – підняти питання українських політв'язнів на саміті сімки в Канаді 8-9 червня.

3. До керівництва країни та суспільства – підтримати гасло «на чемпіонат світу з футболу в Росії я вболіваю за політв’язнів».

Це наймасштабніша акція солідарності з Україною від часів Революції Гідності. Мітинги з вимогою звільнити Олега Сенцова та усіх українських політв’язнів у Росії та в окупованому Криму пройдуть у Берліні, Гамбурзі, Бонні, Мюнхені, Брайншвайзі, Ляйпцизі, Штутгарті, Парижі, Страсбурзі, Тулузі, Бордо, Ліоні, Женеві, Таллінну, Варшаві, Кракові, Ризі, Мілані, Тбілісі, Стокгольмі, Вільнюсі, Брюсселі, Празі, Лондоні, Монреалі, Оттаві, Абу-Дабі, Кувейті, Вашингтоні, Сан-Франциско, Тель-Авіві, Відні, Сіднеї, Санкт-Петербурзі, одразу декілька акцій у Лісабоні, одиночні пікети у Москві, Казані і ряді міст Росії, та у інших куточках світу. В Україні до акції долучаться десятки міст від сходу до заходу, від півночі до півдня.


В Одесі небайдужих закликають прийти у суботу 2 червня об 11:00 на вулицю Ланжеронівську, 9, біля Оперного театру. Охочі можуть роздрукувати різні картки та плакати, розроблені дизайнерами та розміщені у вільному доступі на офіційній сторінці глобальної акції в Facebook. Також на цій сторінці можна стежити за мітингами в різних країнах.


Подробиці одеської події можна дізнатися на спеціальній сторінці події в Facebook.




8 переглядів
Недавние посты
Архив
bottom of page