top of page

Двір в спальному районі. Презентація досліджень

Доцент та студентка нашої кафедри презентуватимуть своє дослідження в креативному просторі 4City.


Нещодавно ми писали про дипломні проекти наших бакалаврів, які вирізнялися не тільки високим рівнем теоретичної підготовки, але й практичною цінністю. Тепер маємо тому ще одне підтвердження – бакалавр культурології Катерина Віноградова та її наукова керівниця доцент кафедри Тетяна Тхоржевська презентуватимуть результати їх спільного дослідження в залі креативного простору 4City, що на вулиці Канатній 27/1.


У полі зору дослідниць опинилися житлові двори у спальних районах міста – а точніше, конкретний двір на вулиці Марсельській між будинками 12, 16 та 20. На його прикладі Катерина та Тетяна Вікторівна спробували з’ясувати, як змінюється сприйняття простору двору від покоління до покоління, і як ці зміни можуть впливати на цілком нагальний процес створень ОСББ.


За підтримки Urban Inst. 5 липня о 19:00 Катерина Віноградова та Тетяна Тхоржевська презентуватимуть результати їх дослідження та дискутуватимуть з авторами подібного дослідження двору в іншому районі Одеси – на вулиці Варненська 7а.


«За масовістю та оцінці стану двір у спальнику може слугувати кращою метонімією для публічного простору Одеси. Але за гаражами, наливайками та лебедями з покришок, очевидним для «середовищної» дисципліни архітектора(ки) або дизайнера(ки), ховаються змістовні характеристики та процеси локальних спільнот. Низький рівень довіри, слабкі соціальні зв’язки, практики користивання, які вступають у конфлікт, темпоральна та просторова сегрегація груп користувачів, розмита суб’єктність та повзуча апропріація публічного простору – пишуть організатори в описі події, – У 2018 році було проведено два мікродослідження, пов’язані з реновацією будинків та прибудинкового простору, на півдні на півночі Одеси – на Черьомушках та у Селищі Котовського. В обох дворах були організовані ОСББ. На прикладі двору в житловому масиві Котовського можна простежити, як змінюється сприйняття простору двору у трьох поколіннях мешканців, а разом з цим – відношення до колективного/індивідуального, уявлення про свого/чужого та, нарешті, категорії активізм/байдужість. На прикладі двору на Черьомушках подивимося, як архітектори(ки) та дизайнери(ки) досліджували простір двору та разом з активними місцевими жителями приймали рішення про благоустрій території

Серед дослідників двору на вулиці Варненській 7а будуть архітекторка Марія Смірнова; архітекторка, дизайнерка архітектурного середовища Катерина Гагіна; президент Асоціації ОСББ «Розвиток Самоуправління», юрист Станіслав Драганов; та філолог, соціолог Олександр Доброєр.


Отже, запрошуємо вас долучитися до обговорень 5 липня о 19:00 у залі простору 4City, що на вулиці Канатній 27/1.


Вхід вільний, за попередньою реєстрацією за посиланням.


За деталями зустрічі можна стежити на офіційній сторінці події у Facebook.



Нагадуємо також, що на нашій кафедрі є можливість пройти навчання у магістратурі за спеціалізацією «Культурні практики міста: урбаністичні студії».




54 перегляди
Недавние посты
Архив
bottom of page