top of page

Паризька школа: живопис на золотому фоні

Лекція Анни Місюн в Hub Гостиная.


Вже традиційно наші майже щотижневі анонси відкритих лекцій доцентів кафедри ми розпочинаємо із теплих згадок про попередні події. Нещодавно ми запрошували вас на особливу подію – в залі креативного простору 4City свої дослідження представляли не лише наші викладачі, але й студенти. Вчора, 5 липня кандидат історичних наук Тетяна Тхоржевська разом із дипломницею, бакалавром культурології Катериною Віноградовою презентували результати їх спільних польових досліджень житлового двору в спальному районі міста. Разом з іншими учасниками події – міськими архітекторами та дослідниками – вони намагалися розібратися, як зміни у сприйнятті простору від покоління до покоління можуть впливати на цілком конкретний, нагальний процес створень ОСМД та спільного догляду за прибудинковою територією. Нам дуже радісно було побачитися із такою кількістю відвідувачів – в залі 4City не було жодного вільного місця:


І вже наступного тижня ми запрошуємо вас побачитися на новій лекції доцента нашої кафедри, кандидати мистецтвознавства Анни Місюн. 12 липня в затишній залі Hub Гостиная, що на вулиці Грецька, 1, Анна Володимирівна розповідатиме про митців «паризької школи».


«В будь-якому туристичному проспекті зараз Париж презентують як столицю моди та мистецтва. Але так було не завжди… Колись, здавалося б, раптово в цьому місті цілеспрямовано почало народжуватися принципово нове мистецтво. Саме тут, в численних кафе, «сквотах» для митців, що залишилися після світових експо, на площах та в парках Монмартра та Монпарнаса на початку ХХ ст. стали з’являтися дивні молоді люди з усього світу, метою яких було Життя в мистецтві та створення цього самого нового Мистецтва – пишуть організатори в анонсі події – Всесвітньо відомі імена геніїв – Шагал, Матісс, Пікассо, Модільяні… - ніколи не зазвучали би так переконливо, якби не той надзвичайно яскравий бекграунд, на фоні якого засяяв їх талант. Цей воістину Золотий фон, який пізніше дослідники назвали «Паризькою школою», заслуговує особливої розмови. Жорж Брак, один зі «співавторів» кубізму, Жоан Міро, Хайм Сутін, Джорджо де Кіріко та ледь не всі сюрреалісти, Моріс де Вламінк та фовісти, Роже Бісьєр та нефігуративне мистецтво, авангардісти дореволюційної Одеси на чолі з Амшеєм Нюренбергом та Володимиром Іздебським, Пьєр Боннар – лідер «Набі»… Поза цією атмосферою творчості, вина, суперечок та боротьби, подекуди не тільки мистецької, жертовної готовності віддати життя мистецтву та при цьому без цього неймовірного богемного уміння просто Жити Париж не став би Меккою сучасного мистецтва. Кожне літо «ми знову збираємося в Париж», але це не завжди виходить в реальному житті. Тож, в Париж… Про салони та мистецькі студії, пристрасті митців та цінах на аукціонах на їх роботи, про дружбу та зраду, про детективні відкриття та неоціненності в світі живопису – в новій лекції Анни Місюн, доцента кафедри культурології, мистецтвознавства та філософії культури ОНПУ»


Отже, 12 липня, в Hub Гостиная (Грецька, 1), о 19:00 ми чекаємо на зустріч із вами.


Деталі події та умови відвідування можна дізнатися на офіційній сторінці лекції у Facebook.


Також рекомендуємо заздалегідь зареєструватися і забронювати собі зручненьке місце за посиланням.


53 перегляди
Недавние посты
Архив
bottom of page