top of page

Перші серед (не)рівних: мистецтво з болем

В Urban Music Hall відбудеться лекція доцента кафедри Анни Місюн.



Анонси лекцій наших викладачів в відомих креативних просторах міста стали для нас вже звичними. Ледь не кожного тижня на зустрічах з доцентами кафедри на різних майданчиках збирається чимало охочих – нерідко серед них можна зустріти і самих студентів ОНПУ. І це не перебільшення. Наприклад, після нещодавньої лекції Ольги Королькової, присвяченої Едґару По, одна із відвідувачок залишила у Facebook ось такий, дуже приємний для нас пост:



А вже наступного тижня, 12 червня у залі Urban Music Hall відбудеться нова лекція доцента нашої кафедри Анни Місюн. Зустріч буде присвячена митцям, які змушені були творити, буквально долаючи біль або обмеженість.


«Колись Томас Ман сказав: «Всі великі художники - великі інваліди». Тепер такий вислів звучить неполіткоректно, нетолерантно. Але видатний німецький письменник мав на увазі саме природу геніальності, яка в творчості передається лише з болем і як результат болю. Необхідний певний надлом, душевний або фізичний, щоб гостро і яскраво розповісти Світові про нього самого – пишуть організатори в анонсі події, – Митці, що відчували фізичні страждання, як Вольфганг Амадей Моцарт чи Фріда Кало, Анрі Тулуз-Лотрек чи Вінсент Ван Гог, зуміли свою тугу і готовність бути щасливими попри все переплавити у неперевершені прозріння про суть людського життя, істинні перлини мистецтва. Саме тому так життєствердно і просто космічно звучить «Ода до радості» глухого Людвіга ван Бетховена; створює в серцях слухачів елегійні картини «Моя батьківщина» (особливо «Влатава») Бедржиха Сметани, що в час написання цих симфонічних поем творець вже нічого не чув на праве вухо і страждав крововиливами у мозок; заворожує надземною чарівністю «Царівна Лебідь» хворого на шизофренію Михайла Врубеля і вселяє чистий суцільний страх «Крик» тілесно і психічно нездорового Едварда Мунка. Практично незрячі Клод Моне і Едгар Дега подарували людству тремтливу красу «Водяних лілій» і неповторну грацію «Танцівниць» — все те недовговічне, а тому особливо цінне, що вимагає збереження і захисту»


Модератором лекції стане Олена Молодавнова, переможець міжнародних турнірів з бойових мистецтв, радник міського голови з проблем людей з інвалідністю (Маріуполь, 2010), співзасновник та організатор проекту «Українські журналісти з інвалідністю».


Лекція розпочнеться 12 червня о 19:00 в залі Urban Music Hall, що на вулиці Рішельєвській, 33.


Вхід на подію вільний, але організатори просять попередньо зареєструватися за посиланням.


Деталі події можна дізнатися на офіційній сторінці лекції у Facebook.


21 перегляд
Недавние посты
Архив
bottom of page